Nyitólap
Magunkról | Események | Tanulmányok | Linkek

 


A Magyar Bach Társaság

1992-ben alakult meg, Zászkaliczky Tamás javaslatára. Az alakuló ülésre 1992. február 29-én került sor Budapesten. Az alapító tagok között egyaránt jelen voltak muzsikusok és nem-zenészek is, akiket egybekötött Bach gazdag életművének szeretete és tisztelete. A társaság létszáma időközben mintegy kétszáz tagúra bővült. Tag lehet bárki, aki a Társaság céljaival egyetért, ezek megvalósítását elősegíti, belépési szándékát kifejezve a tagdíjat befizeti.
Az egyesület egyik fontos célja, hogy hangversenyeinken Bach gyakrabban előadott remekművei mellett a ritkán, vagy soha nem hallható kompozíciók is megszólalhassanak. Bázisunk a budapesti Deák téri evangélikus templom, ahol Bach muzsikája - a Lutheránia énekkarának köszönhetően - évtizedek óta otthon van. E templomban rendezzük meg évente a nagysikerű Budapesti Bach-heteket, és emellett az úgynevezett Bach-hétvégéket. A kantátákat, oratóriumokat istentisztelet keretében adjuk elő, hogy eredeti, liturgiai közegben szólalhassanak meg. örömmel látjuk, hogy programjaink hallgatósága a nem ismert alkotásokat is értőn, szeretettel fogadja.

A Társaság másik kiemelt célja a hazai és nemzetközi Bach-kutatás elősegítése. Bach-tanulmányok kiadványsorozatunkban külföldi és hazai dolgozatokat jelentetünk meg, publikációs lehetőséget biztosítva hazai ifjú zenetudósoknak is.
Kapcsolatban állunk külföldi Bach-társaságokkal is, elsősorban a német Bach-társasággal (Neue Bach Gesellschaft).

Mára egyértelmű lett, hogy Bach időtálló értékeket képvisel, divatokon, korokon felül áll. A Bach művészetére oly jellemző közösségi hang a ma emberét is lenyűgözi, amellett, hogy a zenéjéből áradó harmónia, kontrapunktika varázslatosan hat ránk. Beleborzong az ember, hogy naponta találkozik a tökéletessel. Bach muzsikája magához ölel mindannyiunkat; felemel magához, vagyis inkább lehajol hozzánk, és nap-nap után újabb gondolatokkal, inspirációval ajándékoz meg bennünket.

Zászkaliczky Tamás
/a Magyar Bach Társaság elnöke/